Toimintakertomus 16-17

Toimintakertomus kaudelta 2016-2017

Päiväkoti Onnimanni ry. on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ylläpitää yksityistä sisarusryhmäpäiväkotia. Lapset ovat pääosin 2–6 -vuotiaita. Lapsipaikkoja päiväkodissa on tällä toimikaudella 28 ja henkilökuntaa yhteensä 6 henkeä.
Päiväkodin perusajatuksena on lapsen itsetunnon tukeminen ja itseilmaisun kehittäminen. Tarkoituksena on tarjota lapsille ja perheille turvallinen arki, unohtamatta kuitenkaan juhlahetkiä. Toiminnassa on hyödynnetty sekä taidemuotoja että liikuntaa lapsiryhmän ja lapsen oman kehitystason mukaisesti. Erilaiset retket ja vierailut kuuluvat olennaisena osana päiväkodin arkeen.

Kirjallisuus ja kielellinen tietoisuus
Päiväkodissa on aina lasten ulottuvilla laaja valikoima kirjoja, joiden avulla harjoitellaan paitsi lukemista, myös kirjojen oikeaa kohtelua. Kirjoja luetaan ja katsotaan päivittäin sekä yksin että yhdessä. Esikoulussa käytettiin Salainen maa -kirjaa. Harjoituskirja opastaa kirjainten maailmaan Kisu Pikkukuun matkassa.
Lepohetkillä luettiin laadukkaita, monen tyylisiä kirjoja kirjallisuuden eri aloilta, ja vuoden aikana luettiinkin kaikenlaista Urposta ja Turposta Mestaritontun seikkailuihin. Välillä kuunneltiin myös äänikirjoja. Päiväkodissa loruteltiin ja suujumpattiin viikoittain, ja lasten kielellistä tietoisuutta heräteltiin mm. riimittelyllä, vitseillä ja kuukausittain vaihtuvalla ruokarunolla. Lapset saivat myös itse keksiä satuja, jotka kirjattiin omiin kansioihin tai kerrottiin kavereille. Sadutusta käytettiin myös retkien ja tapahtumien läpikäyntiin.
Lukukausittain järjestetään usein myös kirjaviikko, jolloin lapset ovat tuoneet omia suosikkikirjojaan päiväkotiin luettavaksi ja käsiteltäviksi. Töölön kirjasto avautui syksyllä pitkästä remontista, ja sinne tehtiin lainausretkiä lasten kanssa.
Maanantainen lelupäiväperinne jatkui ja lapset pääsivät näin opettelemaan kuuntelua, kertomista ja vuoron odottamista.

Musiikki
Laulut ja laululeikit kuuluivat päivittäiseen ohjelmaan. Musiikin ja liikkeen merkitys itseilmaisun kehittymiseen ja itsetunnon tukemiseen on suuri, joten lapsia rohkaistaan ilmaisemaan itseään sekä laulaen että soittaen, yhdessä ja erikseen.
Päiväkodissa kuunneltiin ja laulettiin paljon eri tyylilajien musiikkia: kansanmusiikkia, lastenlauluja, klassista jne. Lepohetkellä on ollut tapana kuunnella rauhallista musiikkia kirjan lukemisen jälkeen. Välillä järjestettiin lasten toivekonsertteja ja vapaan tanssin hetkiä. Erilaiset rytmisoittimet ovat myös käytössä.

Liikunta
Lapselle on ominaista toimia liikkuen ja leikkien, joten liikuntaa eri muodoissa harrastettiin päivittäin. Pihalla on aina mahdollisuus pallopeleihin, kiipeilyyn ja juoksuun. Jumppatuokioita järjestettiin eri-ikäisille niin sisällä kuin ulkonakin. Perusmotorisia taitoja harjoiteltiin joka päivä. Myös kävely- tai leikkiretket lähialueella ovat osa arkea.
Lasten kanssa painotettiin urheilun iloa ja keskusteltiin liikunnan tärkeydestä, myös vanhemmat otettiin mukaan tähän keskusteluun. Perheitä kannustettiin tulemaan päiväkotiin kävellen, potkulaudalla tai pyörällä. Varhaislapsuudessa opittu liikunnallinen elämäntapa kantaa pitkälle aikuisuuteen asti.
Syksyllä järjestetyt Rion olympialaiset innostivat urheilemaan päiväkodin pihalla. Olympialaiset alkoivat soihdun sytytyksellä ja lippukulkueella ja jatkuivat mm. esteratsastuksen, pallonheiton ja kiipeilyn merkeissä. Urheilun saralla ajankohtaisia asioita seurattiin median avulla ja niistä keskusteltiin lasten kanssa. Myös jääkiekon MM-kisoja ja Veikkausliigaa seurattiin. Lähialueen jalkapalloseura HIFK järjesti päiväkodille keväällä futiskoulun jo neljännettä vuotta peräkkäin.

Kädentaidot
Vuoden aikana tehtiin paljon erilaisia käsityö- ja kuvataideprojekteja. Syksyllä askarreltiin tupsuja ja päiväkodin seinälle puolukoita, isät saivat lahjaksi kirjanmerkit ja keväällä äideille huovutettiin pannunaluset. Erilaiset ompelukuvat ja helmityöt olivat suosittuja.
Vuoden aikana leivottiin paljon: niin pipareita, sämpylöitä, karjalanpiirakoita kuin keksejäkin. Syyskuussa vietettiin Leipäviikkoa, jolloin puhuttiin siitä, mistä leipä tulee ja tehtiin ruisleipää omatekoisella juurella.
Näiden lisäksi muovailtiin, revittiin, maalattiin, pisteltiin, leivottiin, piirrettiin ja harjoiteltiin saksilla leikkaamista. Päiväkodissa piirretään ja maalataan erilaisilla tekniikoilla ja välineillä. Onnimannissa on erilaisia rakentelusarjoja, ja aina onkin mahdollisuus jonkinlaiseen rakenteluleikkiin.
Omien ja toisten töiden arvostaminen on tärkeää, joten lasten töitä on ollut ympäri vuoden esillä päiväkodin seinillä. Töitä on myös kerätty lasten omiin kansioihin.
Eskarit olivat mukana rakentamassa Arkkitehtuurimuseoon piparikaupunkia 1960-luvun Helsingistä muiden kaupungin esikoululaisten kanssa. Onnimannin suunnittelemassa ja toteuttamassa korttelissa oli kerrostaloja ja Stora Enson pääkonttori. Eskarit kävivät myös retkellä katsomassa valmista kaupunkia.

Kulttuuri ja näyttämötaide
Pöytä- ja nukketeatteria esitettiin päiväkodissa niin lasten kuin aikuistenkin toimesta. Ajankohtaisista kulttuuritapahtumista on puhuttu lasten kanssa, ja he ovat mielellään kertoneet omista kulttuurimenoistaan, kuten konserteista ja elokuva- tai teatterikäynneistä.
Syksyllä kävimme lasten kanssa Kansallisoopperassa katsomassa Taikahuilua taaperoiden taidetuokiossa, ja koko päiväkodin voimin lähdettiin Sirkus Finlandiaan. Kiinalaisen uudenvuoden aikaan käytiin kulttuurikeskus Caisassa, jossa nukketeatteri Sytkyt esitti aiheeseen liittyvän esityksen. Kaikki pääsivät katsomaan jouluna lyhytelokuvia, ja elokuvia katsottiin myös keväällä. Keväällä eskarit kävivät Kansallismuseossa Come to Finland -julistenäyttelyssä.

Luonto ja ympäristö
Päiväkodissa ulkoillaan omalla pihalla päivittäin säästä riippumatta. Samalla seurataan vuodenaikojen vaihtelua luonnossa. Teimme monia pieniä retkiä alueen eri puistoihin ja meren rannoille, torille ja muuten vaan lähiympäristöön.
Eskarit ja viskarit kävivät Luukissa retkillä noin kerran kuussa. Tuttujen paikkojen muuttumista vuodenaikojen mukaan oli hauska seurata. Syyskuussa tehtiin koko päiväkodin voimin retki Korkeasaaren eläintarhaan vesibussilla. Viskarit kävivät Kauppatorilla Silakkamarkkinoilla, ja pääsivät maistamaan nahkiaisia.
Koska päiväkoti sijaitsee Töölössä vilkkaasti liikennöityjen katujen vieressä, on liikenteessä turvallisesti kulkeminen lapsille tärkeä taito. Sitä harjoitellaan yhdessä retkillä. Samalla kiinnitetään huomiota kaupunkiympäristöön ja sieltä löytyviin ilmiöihin.

Alueellinen yhteistyö
Alueen esikoululaiset kiersivät yhdessä Töölönlahtea liikuntarastien merkeissä. Taivallahden ja Töölön koulujen kanssa tehtiin aktiivista yhteistyötä mm. Pihamatikka- ja Pulpettipäivien sekä konserttien muodossa. Eskarit pääsivät vierailemaan koululuokissa ja koululaiset tulivat vastavuoroisesti kyläilemään päiväkotiin. Joulun aikaan esikoululaiset kiersivät tonttuaiheista jumpparataa Taivallahden koulun ekaluokkalaisten kanssa. Alueella toimivan juutalaisen päiväkodin Gan Jeladimin eskarit tulivat leikkivierailulle Onnimanniin.
Jo perinteeksi muodostuneet joulu- ja pääsiäislaulajaiset Kivelän monipuolisessa vanhustenkeskuksessa toteutuivat tänäkin vuonna. Kävimme Taivallahden seurakunnan kutsumina joulu- ja kevätkirkossa Temppeliaukion kirkossa.
Päiväkodin kasvattajat ovat osallistuneet liikunta- ja mediakoulutuksiin, Heurekan tiedeseminaariin, alueen esiopettajakokouksiin sekä yksityisten päiväkotien yhteisiin tilaisuuksiin. Päiväkodissa oli toimintavuoden aikana useita opiskelijoita työssäoppimisessa. Yhteiset nivelpalaverit koulujen kanssa auttavat lapsen siirtymistä kouluun. Yhteistyö alueen kiertävän erityisopettajan kanssa on ollut esiopetussuunnitelman mukaista.

Muu toiminta
Vappuna järjestettiin naamiaiset ja itsenäisyyspäivää juhlittiin yhdessä. Kaisa-tonttu kävi päivittäin jakamassa joulukalenterista kullekin lapselle oman joulukortin. Päiväkodissa järjestettiin keskellä talvea myös nurin kurin -päivä, joka alkoi välipalalla ja jolloin sai pitää yö- tai vaikka kesävaatteita päällä. Hyviä tapoja muisteltiin viettämällä kivan kaverin viikkoa sekä keväällä että syksyllä.
Lapset kävivät syksyllä Iltalehden toimituksessa kertomassa videolle kommentteja vanhoista käyttöesineistä. Muutama tyttö pääsi myös Iltalehden ja Tillanderin yhteistyössä järjestämään prinsessapäivään, jolloin sai kokeilla huikean arvokkaita timanttikoruja.
Onnimannissa on ollut jo vuosia tapana järjestää syksyn pimetessä yöretki, jolloin halukkaat lapset saavat jäädä päiväkotiin yöksi. Lokakuisena perjantaina lapset söivät iltaruuan päiväkodissa, etsivät heijastimia pihalta sekä nukkuivat omissa sängyissään aamuun saakka, jolloin vanhemmat tulivat hakemaan. Yöretki on hyväksi havaittu keino esimerkiksi ensimmäisiin yökyläilykokemuksiin, sillä ympäristö on tuttu ja turvallinen.
Perinteiset joulu- ja kevätjuhlat, isovanhempien päivä sekä isän- ja äitienpäiväkahvitukset olivat yhdessäoloa perheiden kanssa. Tämän lisäksi vanhempien kanssa keskustellaan päivittäin, ja myös viestien lähettely on aktiivista.
Jokaisen lapsen kohdalla käydään vähintään kerran vuodessa varhaiskasvatuskeskustelu vanhempien ja henkilökunnan välillä. Kullekin lapselle tehtiin varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) yhdessä vanhempien kanssa, ja esikouluikäisille tehtiin lapsen esiopetussuunnitelma (leops). Lapsen vasu päivitetään vuosittain. Helsingin kaupunki kutsuu kaikki neljävuotiaat laajaan neuvolatarkastukseen (HYVE 4), johon annetaan myös päiväkodin lausunto.