Toimintakertomus 18-19

Päiväkoti Onnimanni ry. on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ylläpitää yksityistä sisarusryhmäpäiväkotia. Lapset ovat pääosin 2–6 -vuotiaita. Lapsipaikkoja päiväkodissa on tällä toimikaudella 28 ja henkilökuntaa yhteensä 6 henkeä.

Päiväkodin perusajatuksena on lapsen itsetunnon tukeminen ja itseilmaisun kehittäminen. Tarkoituksena on tarjota lapsille ja perheille turvallinen arki, unohtamatta kuitenkaan juhlahetkiä. Toiminnassa on hyödynnetty sekä taidemuotoja että liikuntaa lapsiryhmän ja lapsen oman kehitystason mukaisesti. Erilaiset retket ja vierailut kuuluvat olennaisena osana päiväkodin arkeen.

Kielten rikas maailma

Päiväkodissa on aina lasten ulottuvilla laaja valikoima kirjoja, joiden avulla harjoitellaan paitsi lukemista, myös kirjojen oikeaa kohtelua. Kirjoja luetaan ja katsotaan päivittäin sekä yksin että yhdessä. Esikoulussa käytettiin ensimmäistä vuotta Huiske-kirjaa. Harjoituskirja opastaa kirjainten, numeroiden ja tunnetaitojen maailmaan.

Lepohetkillä luettiin laadukkaita, monen tyylisiä kirjoja kirjallisuuden eri aloilta, ja vuoden aikana luettiinkin kaikenlaista Muumi-kirjoista Bernadiin ja Biancaan. Välillä kuunneltiin myös äänikirjoja. Päiväkodissa loruteltiin ja suujumpattiin viikoittain, ja lasten kielellistä tietoisuutta heräteltiin mm. riimittelyllä, vitseillä ja kuukausittain vaihtuvalla ruokarunolla. Lapset saivat myös itse keksiä satuja, jotka kirjattiin omiin kansioihin tai kerrottiin kavereille. Sadutusta käytettiin myös retkien ja tapahtumien läpikäyntiin.

Lukukausittain järjestetään myös kirjaviikko, jolloin lapset ovat tuoneet omia suosikkikirjojaan päiväkotiin luettavaksi ja käsiteltäviksi. Töölön kirjastoon tehtiin paljon retkiä pienissä porukoissa, ja kirjaston kirjoista huolehtimista harjoiteltiin. Kirjastossa käytiin myös satutunneilla kuuntelemassa erilaisia tarinoita. Myös Oodissa käytiin tutustumassa.

Maanantainen lelupäiväperinne jatkui ja lapset pääsivät näin opettelemaan kuuntelua, kertomista ja vuoron odottamista. Vuoden aikana pidettiin myös useita Lasten kokouksia eri aiheista, esimerkiksi toiveleikeistä ja hyvistä tavoista.

Ilmaisun monet muodot

Musiikki

Laulut ja laululeikit kuuluivat päivittäiseen ohjelmaan. Musiikin ja liikkeen merkitys itseilmaisun kehittymiseen ja itsetunnon tukemiseen on suuri, joten lapsia rohkaistaan ilmaisemaan itseään sekä laulaen että soittaen, yhdessä ja erikseen. Musiikkia käytetään rauhoittumiseen ja esimerkiksi maalauspuuhien taustalla.

Päiväkodissa kuunneltiin ja laulettiin paljon eri tyylilajien musiikkia: kansanmusiikkia, lastenlauluja, klassista jne. Lepohetkellä on ollut tapana kuunnella rauhallista musiikkia kirjan lukemisen jälkeen. Välillä järjestettiin lasten toivekonsertteja ja vapaan tanssin hetkiä. Erilaiset rytmisoittimet ovat myös käytössä.

Kädentaidot

Vuoden aikana tehtiin paljon erilaisia käsityö- ja kuvataideprojekteja. Syksyllä askarreltiin päiväkodin seinälle lasten korkuisia auringonkukkia, isät saivat lahjaksi heijastimet ja keväällä äideille ommeltiin kännykkäpussukat vohvelikankaasta. Erilaiset ompelukuvat ja helmityöt olivat suosittuja. Sokerimaalauksella tehtiin niin talvisia maisemia kuin äitienpäiväkorttejakin. Päiväkodissa on vuoden varrella ollut esimerkiksi myös lasten askartelemia kilpikonnia, kukkia ja lumiukkoja.

Keväällä jokainen lapsi teki oman keppihevosen. Vanhat villasukat täytettiin vanulla, napeista ommeltiin silmät ja villalangasta tehtiin harja ja suitset. Keppihevoset myös nimettiin ja niillä leikittiin hevostallileikissä sisällä.

Näiden lisäksi muovailtiin, revittiin, maalattiin, pisteltiin, leivottiin, piirrettiin ja harjoiteltiin saksilla leikkaamista. Päiväkodissa piirretään ja maalataan erilaisilla tekniikoilla ja välineillä. Onnimannissa on erilaisia rakentelusarjoja, ja aina onkin mahdollisuus jonkinlaiseen rakenteluleikkiin.

Omien ja toisten töiden arvostaminen on tärkeää, joten lasten töitä on ollut ympäri vuoden esillä päiväkodin seinillä. Töitä on myös kerätty lasten omiin kansioihin.

Kulttuuri ja näyttämötaide

Pöytä- ja nukketeatteria esitettiin päiväkodissa niin lasten kuin aikuistenkin toimesta. Ajankohtaisista kulttuuritapahtumista on puhuttu lasten kanssa, ja he ovat mielellään kertoneet omista kulttuurimenoistaan, kuten konserteista ja elokuva- tai teatterikäynneistä.

Teatteritaidetta nähtiin vuoden aikana, esimerkiksi Kaupunginteatterin Tahvo ja Bella sekä Tanssiteatteri Hurjaruuthin Liisa Ihmemaassa. Toimintavuoden aikana käytiin kahdesti katsomassa nukketeatteriesityksiä: syksyllä Talvipuutarhassa Tammen tarinat, talvella Peukaloinen Kansallisteatterissa, molemmat esitti Nukketeatteri Sytkyt. Koko päiväkodin voimin lähdettiin Sirkus Finlandiaan.

Kaikki pääsivät katsomaan jouluna lyhytelokuvia, ja elokuvia katsottiin myös keväällä useaan kertaan. Eskarit harjoittelivat oman animaation tekoa, tarinassa koirat seikkailivat merellä. Kesäkuussa käytiin isoimpien kanssa Musiikkitalolla katsomassa Heurekan tiedeshow’ta.

Kasvan, liikun ja kehityn

Lasten kanssa painotettiin urheilun iloa ja keskusteltiin liikunnan tärkeydestä, myös vanhemmat otettiin mukaan tähän keskusteluun. Perheitä kannustettiin tulemaan päiväkotiin kävellen, potkulaudalla tai pyörällä. Varhaislapsuudessa opittu liikunnallinen elämäntapa kantaa pitkälle aikuisuuteen asti.

Varhaiskasvatuksen ruokasuositukset on uusittu, ne näkyvät päiväkodin arjessa ruokavaihtoehtojen lisäksi esimerkiksi ruokailutilanteiden rauhoittamisena ja siinä, millaisia tuotteita kaupasta ostetaan. Ruokahuollosta vastaava Fazer Food Services järjestää teemaviikkoja muutaman kerran vuodessa. Vuoden aikana leivottiin paljon, varsinkin sämpylät ja piparit olivat lasten suosikkeja. Syyskuussa vietettiin Leipäviikkoa, jolloin puhuttiin siitä, mistä leipä tulee ja leivottiin erilaisia leipiä. Sadonkorjuupäivänä leivottiin yhdessä ja maisteltiin lasten valitsemia tuotteita torilta.

Liikunta

Lapselle on ominaista toimia liikkuen ja leikkien, joten liikuntaa eri muodoissa harrastettiin jokaisena päivänä. Pihalla on aina mahdollisuus pallopeleihin, kiipeilyyn ja juoksuun, moni lapsi pelasikin jalkapalloa päivittäin ympäri vuoden. Suunniteltuja ja spontaaneja jumppatuokioita järjestettiin eri-ikäisille niin sisällä kuin ulkonakin.

Perusmotorisia taitoja harjoiteltiin joka päivä, ja monesti jumppailtiin aamupiirissä tai iltapäivällä koko porukan voimin. Myös kävely- tai leikkiretket lähialueella ovat osa arkea. Talvipakkasilla luisteltiin pienissä porukoissa Taivallahden puiston kentällä.

Urheilun saralla ajankohtaisia asioita seurattiin median avulla ja niistä keskusteltiin lasten kanssa, myös jääkiekon MM-kisoja ja Veikkausliigaa seurattiin. Lähialueen jalkapalloseura HIFK järjesti päiväkodin lapsille keväällä jo perinteeksi muodostuneen futiskoulun. Lisäksi töölöläinen HSV-tennis tutustutti eskarit tennikseen kahdella kokeilukerralla.         

     

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Päiväkodissa ulkoillaan omalla pihalla päivittäin säästä riippumatta. Samalla seurataan vuodenaikojen vaihtelua luonnossa. Teimme monia pieniä retkiä alueen eri puistoihin ja meren rannoille, torille ja muuten vaan lähiympäristöön.

Koska päiväkoti sijaitsee Töölössä vilkkaasti liikennöityjen katujen vieressä, on liikenteessä turvallisesti kulkeminen lapsille tärkeä taito. Sitä harjoitellaan yhdessä retkillä. Samalla kiinnitetään huomiota kaupunkiympäristöön ja sieltä löytyviin ilmiöihin. Eskarit kävivät kahdesti Lasten liikennekaupungissa harjoittelemassa liikennetaitoja.

Eskarit ja viskarit kävivät Luukissa koko päivän kestävillä retkillä useaan kertaan. Tuttujen paikkojen muuttumista vuodenaikojen mukaan oli hauska seurata. Syyskuussa tehtiin koko päiväkodin voimin retki Korkeasaaren eläintarhaan vesibussilla. Päiväkodin vanhimmat lapset olivat kesällä Harakan saaressa viettämässä saariseikkailupäivää, jossa tutustuttiin luontoon ja tutkittiin Itämeren eliöstöä luupeilla.

Joulun aikaan vanhimmat tutustuivat 1950-luvun joulunviettoon Ratikkamuseon kierroksella, Kalevalanpäivän paikkeilla käytiin lasten kanssa Kansallismuseossa. Helsinki-päivänä käytiin Töölöntorilla kuuntelemassa klarinettiesitystä. Valokuvaaja Pasi Markkanen kävi kolmeen otteeseen kuvaamassa päiväkodin arkea ulkoministeriön ylläpitämää kuvapankkia varten.

Minä ja meidän yhteisömme

Vappuna järjestettiin naamiaiset ja itsenäisyyspäivää juhlittiin yhdessä. Kaisa-tonttu kävi päivittäin jakamassa joulukalenterista kullekin lapselle oman joulukortin, jossa oli tuttuja joululauluja. Päiväkodissa järjestettiin keskellä talvea myös nurin kurin -päivä, joka alkoi välipalalla ja jolloin sai pitää yö- tai vaikka kesävaatteita päällä. Hyviä tapoja muisteltiin viettämällä kivan kaverin viikkoa sekä keväällä että syksyllä, ystävänpäiväksi tehtiin ystäville kortteja. Päiväkodissa vieraili muutamaan otteeseen maakilpikonna, jota lapset saivat ruokkia ja tutkia.

Onnimannissa on ollut jo vuosikausia tapana järjestää syksyn pimetessä yöretki, jolloin halukkaat lapset saavat jäädä päiväkotiin yöksi. Marraskuisena perjantaina lapset söivät iltaruuan päiväkodissa, löysivät pihalta aarrearkkuun piilotetut nallet sekä nukkuivat omissa sängyissään aamuun saakka, jolloin vanhemmat tulivat hakemaan. Yöretki on hyväksi havaittu keino esimerkiksi ensimmäisiin yökyläilykokemuksiin, sillä ympäristö on tuttu ja turvallinen.

Keväällä leikittiin koko päiväkodin voimin reilun viikon verran kaupunkileikkiä: leikkikalut oli kerätty pois ja tilalle oli tehty erilaisia kaupungeista löytyviä leikkipaikkoja, kuten korjaamo, eläinlääkäri, kampaamo ja toimisto.

Perinteiset joulu- ja kevätjuhlat, isovanhempien päivä sekä isän- ja äitienpäiväkahvitukset olivat yhdessäoloa perheiden kanssa. Syksyllä vanhemmat olivat tervetulleita suorittamaan pihalle liikuntarasteja yhdessä lasten kanssa. Vanhempien kanssa keskustellaan päivittäin, ja myös viestien lähettely on aktiivista.

Yhteistyö

Taivallahden ja Töölön koulujen kanssa tehtiin aktiivista yhteistyötä mm. Pihamatikka- ja Pulpettipäivien sekä konserttien muodossa. Eskarit pääsivät vierailemaan koululuokissa ja koululaiset tulivat vastavuoroisesti kyläilemään päiväkotiin. Vanhat onnimannilaiset kutsuttiin lisäksi syksyllä yhdeksi iltapäiväksi leikkimään päiväkotiin. Joulun aikaan esikoululaiset kiersivät tonttuaiheista jumpparataa Taivallahden koulussa ekaluokkalaisten kanssa. Täksi toimintakaudeksi koulujen ja esikoulujen yhteistyötä lisättiin, ja koulut kutsuivat eskareita yhteisvälitunneille.

Perinteikkäät joulu- ja pääsiäislaulajaiset Kivelän monipuolisessa vanhustenkeskuksessa toteutuivat tänäkin vuonna. Joulun aikaan pienimmät kävivät tutustumassa Temppeliaukion kirkkoon.

Jokaisen lapsen kohdalla käydään vähintään kerran vuodessa varhaiskasvatuskeskustelu vanhempien ja henkilökunnan välillä. Kullekin lapselle tehtiin varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) yhdessä vanhempien kanssa, ja esikouluikäisille tehtiin lapsen esiopetussuunnitelma (leops). Lapsen vasu päivitetään vuosittain. Helsingin kaupunki kutsuu kaikki neljävuotiaat laajaan neuvolatarkastukseen (HYVE 4), johon annetaan myös päiväkodin lausunto.

Päiväkodin kasvattajat ovat osallistuneet esimerkiksi alueen esiopettajakokouksiin sekä yksityisten palveluntuottajien yhteisiin tilaisuuksiin. Päiväkodissa oli toimintavuoden aikana opiskelijoita työssäoppimisessa ja kaksi nuorta kesätöissä. Yhteiset nivelpalaverit koulujen kanssa auttavat lapsen siirtymistä kouluun. Yhteistyö alueen kiertävän erityisopettajan kanssa on ollut esiopetussuunnitelman mukaista.