Päiväkoti Onnimanni ry. on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ylläpitää yksityistä sisarusryhmäpäiväkotia. Lapset ovat pääosin 2–6 -vuotiaita. Lapsipaikkoja päiväkodissa on tällä toimikaudella 28 ja henkilökuntaa yhteensä 6 henkeä.
Päiväkodin perusajatuksena on lapsen itsetunnon tukeminen ja itseilmaisun kehittäminen. Tarkoituksena on tarjota lapsille ja perheille turvallinen arki, unohtamatta kuitenkaan juhlahetkiä. Toiminnassa on hyödynnetty sekä taidemuotoja että liikuntaa lapsiryhmän ja lapsen oman kehitystason mukaisesti. Erilaiset retket ja vierailut kuuluvat olennaisena osana päiväkodin arkeen.
Kielten rikas maailma
Päiväkodissa on aina lasten ulottuvilla laaja valikoima kirjoja, joiden avulla harjoitellaan paitsi lukemista, myös kirjojen oikeaa kohtelua. Kirjoja luetaan ja katsotaan päivittäin sekä yksin että yhdessä. Esikoulussa käytettiin Salainen Maa -kirjaa jossa tehtävien lomassa seikkailee Kisu Pikkukuu ystävineen.
Lepohetkillä luettiin laadukkaita, monen tyylisiä kirjoja kirjallisuuden eri aloilta, ja vuoden aikana luettiinkin kaikenlaista Mestaritontun seikkailusta Risto Räppääjiin. Välillä kuunneltiin myös äänikirjoja. Päiväkodissa loruteltiin viikoittain, ja lasten kielellistä tietoisuutta heräteltiin mm. riimittelyllä, vitseillä ja kuukausittain vaihtuvalla ruokarunolla. Lapset saivat myös itse keksiä satuja, jotka kirjattiin omiin kansioihin tai kerrottiin kavereille.
Toimintakauden aikana järjestettiin myös kirjaviikko, jolloin lapset ovat tuoneet omia suosikkikirjojaan päiväkotiin luettavaksi ja pohdittaviksi. Töölön kirjastoon tehtiin paljon retkiä pienissä porukoissa, ja kirjaston kirjoista huolehtimista harjoiteltiin. Syksyn ja alkukevään aikana kirjastossa käytiin myös satutunneilla kuuntelemassa erilaisia tarinoita. Kävimme tutustumassa myös Oodiin.
Maanantainen lelupäiväperinne jatkui ja lapset pääsivät näin opettelemaan kuuntelua, kertomista ja vuoron odottamista. Vuoden aikana pidettiin myös useita Lasten kokouksia eri aiheista, esimerkiksi toiveleikeistä ja hyvistä tavoista. Korona-viruksen takia lelupäivä on ollut tauolla alkukevään jälkeen.
Ilmaisun monet muodot
Musiikki
Laulut ja laululeikit kuuluivat päivittäiseen ohjelmaan. Musiikin ja liikkeen merkitys itseilmaisun kehittymiseen ja itsetunnon tukemiseen on suuri, joten lapsia rohkaistaan ilmaisemaan itseään sekä laulaen että soittaen, yhdessä ja erikseen. Musiikkia käytetään rauhoittumiseen ja esimerkiksi maalauspuuhien taustalla.
Päiväkodissa kuunneltiin ja laulettiin paljon eri tyylilajien musiikkia: kansanmusiikkia, lastenlauluja, klassista jne. Lepohetkellä on ollut tapana kuunnella rauhallista musiikkia kirjan lukemisen jälkeen. Välillä järjestettiin lasten toivekonsertteja ja vapaan tanssin hetkiä. Erilaiset rytmisoittimet ovat myös käytössä. Osa lapsista oli Musiikkitalossa Piilometsän Soitinsatu -konsertissa.
Kädentaidot
Vuoden aikana tehtiin paljon erilaisia käsityö- ja kuvataideprojekteja. Syksyllä askarreltiin päiväkodin seinälle sadonkorjuuteemalla kasviksia, isät saivat lahjaksi yrttejä ja keväällä äideille leivottiin. Erilaiset ompelukuvat ja helmityöt olivat suosittuja. Päiväkodissa tehtiin mm. keppinukkeja, seinälle rakennettiin Onnimannin bussi ja lapset saivat piirtää oman kuvansa todellisen kokoisina.
Näiden lisäksi muovailtiin, revittiin, maalattiin, pisteltiin, leivottiin, piirrettiin ja harjoiteltiin saksilla leikkaamista. Päiväkodissa piirretään ja maalataan erilaisilla tekniikoilla ja välineillä. Onnimannissa on erilaisia rakentelusarjoja, ja aina on mahdollisuus jonkinlaiseen rakenteluleikkiin.
Omien ja toisten töiden arvostaminen on tärkeää, joten lasten töitä on ollut ympäri vuoden esillä päiväkodin seinillä. Töitä on myös kerätty lasten omiin kansioihin.
Kulttuuri ja näyttämötaide
Pöytä- ja nukketeatteria esitettiin päiväkodissa niin lasten kuin aikuistenkin toimesta. Ajankohtaisista kulttuuritapahtumista on puhuttu lasten kanssa, ja he ovat mielellään kertoneet omista kulttuurimenoistaan, kuten konserteista ja elokuva- tai teatterikäynneistä.
Teatteritaidetta nähtiin vuoden aikana, esimerkiksi Nukketeatteri Sytkyt kutsui meidät katsomaan Kansallisteatterille esitystä Salainen puutarha. Lapset saivat tehdä toisilleen pieniä esityksiä askartelemillaan keppinukeilla.
Kaikki pääsivät katsomaan jouluna lyhytelokuvia. Osa kävi lisäksi Annantalolla ja Oodin Kino Reginassa, elokuvina mm. Myyrän seikkailut, Late Lammas sekä Onneli, Anneli ja Nukutuskello.
Kasvan, liikun ja kehityn
Lasten kanssa painotettiin urheilun iloa ja keskusteltiin liikunnan tärkeydestä, myös vanhemmat otettiin mukaan tähän keskusteluun. Perheitä kannustettiin tulemaan päiväkotiin kävellen, potkulaudalla tai pyörällä. Varhaislapsuudessa opittu liikunnallinen elämäntapa kantaa pitkälle aikuisuuteen asti.
Varhaiskasvatuksen ruokasuositukset on uusittu, ne näkyvät päiväkodin arjessa ruokavaihtoehtojen lisäksi esimerkiksi ruokailutilanteiden rauhoittamisena ja siinä, millaisia tuotteita kaupasta ostetaan. Ruokahuollosta vastaa Compass Group. Vuoden aikana leivottiin paljon, varsinkin sämpylät ja piparit olivat lasten suosikkeja. Syyskuussa vietettiin Leipäviikkoa, jolloin puhuttiin siitä, mistä leipä tulee ja leivottiin erilaisia leipiä.
Liikunta
Lapselle on ominaista toimia liikkuen ja leikkien, joten liikuntaa eri muodoissa harrastettiin jokaisena päivänä. Pihalla on aina mahdollisuus pallopeleihin, kiipeilyyn ja juoksuun, moni lapsi pelasikin jalkapalloa päivittäin ympäri vuoden. Suunniteltuja ja spontaaneja jumppatuokioita järjestettiin eri-ikäisille niin sisällä kuin ulkonakin.
Perusmotorisia taitoja harjoiteltiin joka päivä, ja monesti jumppailtiin aamupiirissä tai iltapäivällä koko porukan voimin. Myös kävely- tai leikkiretket lähialueella ovat osa arkea.
Keväästä alkaen ennen päivälepoa lapset ovat rauhoittuneet hetkeksi tekemällä muutaman joogaliikkeen ja lasten satujoogaa on pidetty niin ulkona kuin päiväkodin sisälläkin. Syksyllä eskarit ja viskarit kävivät Vesikirppu-uimakoulussa Mäkelänrinteen uintikeskuksessa. Keväällä vietimme pyöräilyviikkoa jolloin kaikki lapset saivat tulla pyörällä päiväkotiin. Harjoittelimme niin pyöräilytaitoja kuin pyörän puhdistamistakin ja teimme lopuksi pyöräretken lähipuistoon.
Tutkin ja toimin ympäristössäni
Päiväkodissa ulkoillaan omalla pihalla päivittäin säästä riippumatta. Samalla seurataan vuodenaikojen vaihtelua luonnossa. Teimme monia pieniä retkiä alueen eri puistoihin ja meren rannoille, torille ja muuten vaan lähiympäristöön. Keväällä vietimme lintuviikkoa, lapset tutustuivat lintumerkkeihinsä ja askartelimme mm. pieniä linnunpönttöjä.
Koska päiväkoti sijaitsee Töölössä vilkkaasti liikennöityjen katujen vieressä, on liikenteessä turvallisesti kulkeminen lapsille tärkeä taito. Sitä harjoitellaan yhdessä retkillä. Samalla kiinnitetään huomiota kaupunkiympäristöön ja sieltä löytyviin ilmiöihin. Lasten toiveesta vietimme päiväkodissa liikennevälineviikkoa, jolloin teimme retkiä niin ratikalla, bussilla kuin junallakin.
Eskarit ja viskarit kävivät Luukissa koko päivän retkillä useaan kertaan syksyn ja alkukevään aikana. Tuttujen paikkojen muuttumista vuodenaikojen mukaan oli hauska seurata. Koko päiväkodin voimin teimme retken Korkeasaaren eläintarhaan vesibussilla.
Minä ja meidän yhteisömme
Vappuna järjestettiin naamiaiset ja itsenäisyyspäivää juhlittiin yhdessä. Kaisa-tonttu kävi päivittäin jakamassa joulukalenterista kullekin lapselle oman joulukortin, johon koottiin lapsesta positiivista palautetta ja kehuja. Päiväkodissa järjestettiin keskellä talvea myös nurin kurin -päivä, joka alkoi välipalalla ja jolloin sai pitää yö- tai vaikka kesävaatteita päällä. Hyviä tapoja harjoiteltiin Hyvät ruokatavat -viikolla ja viettämällä kivan kaverin viikkoa sekä keväällä että syksyllä. Ystävänpäiväksi tehtiin kavereille kortteja. Päiväkodissa vieraili muutamaan otteeseen maakilpikonna, jota lapset saivat ruokkia ja tutkia.
Onnimannissa on ollut jo vuosikausia tapana järjestää syksyn pimetessä yöretki, jolloin halukkaat lapset saavat jäädä päiväkotiin yöksi. Marraskuisena perjantaina lapset söivät iltaruuan päiväkodissa, löysivät pihalta aarrearkkuun piilotetut nallet sekä nukkuivat omissa sängyissään aamuun saakka, jolloin vanhemmat tulivat hakemaan. Yöretki on hyväksi havaittu keino esimerkiksi ensimmäisiin yökyläilykokemuksiin, sillä ympäristö on tuttu ja turvallinen.
Perinteiset joulujuhlat päiväkodissa ja toukokuussa ulkona turvavälein järjestetyt kevätjuhlat ja isänpäiväkahvitukset olivat yhdessäoloa perheiden kanssa. Vanhempien kanssa keskustellaan päivittäin, ja myös viestien lähettely on aktiivista. Vietimme päiväkodilla mm. itsenäisyyspäivää, Kalevalanpäivää ja ystävänpäivää.
Yhteistyö
Taivallahden ja Töölön koulujen kanssa tehtiin yhteistyötä konserttien ja välituntivierailujen merkeissä. Eskarit pääsivät vierailemaan koululuokissa ja koululaiset tulivat vastavuoroisesti kyläilemään päiväkotiin. Vanhat onnimannilaiset kutsuttiin lisäksi syksyllä yhdeksi iltapäiväksi leikkimään päiväkotiin. Joulun aikaan esikoululaiset kiersivät tonttuaiheista jumpparataa Taivallahden koulussa ekaluokkalaisten kanssa.
Perinteikäs joululauluhetki Kivelän monipuolisessa vanhustenkeskuksessa toteutui tänäkin vuonna. Joulun aikaan pienimmät kävivät tutustumassa Temppeliaukion kirkkoon.
Jokaisen lapsen kohdalla käydään vähintään kerran vuodessa varhaiskasvatuskeskustelu vanhempien ja opettajan välillä. Kullekin lapselle tehtiin varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) ja esikouluikäisille tehtiin lapsen esiopetussuunnitelma (leops) yhdessä vanhempien kanssa. Helsingin kaupunki kutsuu kaikki neljävuotiaat laajaan neuvolatarkastukseen (HYVE 4), johon annetaan myös päiväkodin lausunto.
Päiväkodin kasvattajat ovat osallistuneet esimerkiksi alueen esiopettajakokouksiin sekä yksityisten palveluntuottajien yhteisiin tilaisuuksiin. Yhteiset nivelpalaverit koulujen kanssa auttavat lapsen siirtymistä kouluun. Yhteistyö alueen kiertävän erityisopettajan kanssa on ollut esiopetussuunnitelman mukaista.